HTML

Horizont

Technológiai, tudományos újdonságok laikus szemmel, közvetlenül, érthetően, remélhetőleg érdekesen.

2012.05.15. 20:34 ante.drome

Diagnózis a kabátod alól

Ki ne álmodott már volna arról, hogy ne kelljen folyton a kórházban sorbaállni, ha az orvos vérvételre küldi? Vagy hogy valós időben tudja követni, hogy alakul a koleszterin vagy vércukorszintje? Úgy néz ki, hamarosan mindez valósággá is válhat.

Sonny Vu vállalkozó szerint a jövő az otthoni, viselhető diagnosztikai eszközökben van. Az úriember korábban egy iPhone-hoz csatlakoztatható glükóz-szenzort fejlesztett ki iBGStar néven, amely már el is érhető az Apple kínálatából, most pedig új projektbe kezdett. Misfit Wearables néven indított vállalkozása célja, hogy olyan apró diagnosztikai eszközöket hozzon létre, amelyek viselése kényelmes, orvosilag megbízható, és a legfontosabb élettani jelekről folyamatosan képes adatokat gyűjteni, majd ezeket feldolgozásra továbbítani a telefonunkra vagy - veszély esetén - egyenesen a háziorvosunknak.

Képzeljük csak el, hogy az iPhone-unk egyik applikációjára kattintva másodpercek alatt megnézhetjük aktuális vérnyomásunkat, mennyi mozgást végeztünk aznap vagy hogy milyen magas a koleszterinszintünk. Az eredményekből statisztikákat készíthetünk, és ha szükséges, azonnal módosíthatunk étrendünkön és a mozgásra fordított időn. Mindezt anélkül, hogy egy lépést is kéne tennünk a kórház felé vagy fel kéne emelnünk a telefont. Vu egyébként a viselhetőség megkönnyítése érdekében azt tervezi, hogy eszközeit intelligens ruhadarabokba (zokni, alsóing, melltartó) építi be, ezeknek a viselése feltűnésmentes lehet, és a folyamatos fizikai kontaktus sem jelentene problémát.

És azt se felejtsük el, hogy Vu elképzelése csak egy a sok közül, amelyek az orvosi diagnosztika jövőjét vetítik elénk: jelenleg is folynak azok a nanotechnológiai kutatások, amelyek hamarosan lehetővé teszik, hogy miniatűr diagnosztikai eszközöket juttassunk egyenesen a véráramba, és bár ezek még gyerekcipőben járnak, a bennük rejlő lehetőségek az egészségügy gyökeresen átalakulásával kecsegtetnek.

Forrás: technology review

Szólj hozzá!

Címkék: orvostudomány intelligens ruházat technofilantróp mobilapplikáció


A bejegyzés trackback címe:

https://techsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr634515161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása