HTML

Horizont

Technológiai, tudományos újdonságok laikus szemmel, közvetlenül, érthetően, remélhetőleg érdekesen.

2012.05.13. 20:01 ante.drome

Egy új világrend ikonjai: Elon Musk

elon_musk.jpg

A SpaceX űrturisztikai vállalkozás várhatóan a napokban küldi a világűrbe Dragon nevű űrhajóját, amellyel minden remény szerint ismét óriásit lép előre az emberiség a kereskedelmi célú űrhajózás belendülése felé; ennek apropóján, és egyben a blogot felavatandó érdemes kicsit szót ejteni a projekt mögött álló, legendás feltaláló-vállalkozóról, Elon Muskról.

Muskot sokan tartják Tony Stark, azaz a Vasember mozibeli figurjának ihletforrásaként számon, ami nem meglepő: Musk nem csak kitűnő mérnök, de dúsgazdag, dörzsölt üzletember is egyben. Számos pénzügyileg is sikeres vállalkozáson keresztül igyekszik kiteljesíteni technoálmait, ami szerencsére nem csak az ő egójának imponál, hanem az emberiséget is közelebb juttatja legnagyobb céljai eléréséhez.

Musk 1971-ben született Dél-Afrikában, édesapja mérnök, anyja dietetikus volt. A kis Elon korán elkezdett rajongani a technológia iránt: 10 évesen kezdett el programozni tanulni, 12 évesen pedig már eladta első szoftverét is, a Blaster nevű űrjátékot. Mindössze 17 éves volt, mikor elhagyta a családi fészket, és Kanadába költözött. Egyetemi tanulmányait később az Államokban végezte, a Pennsyvania-i Egyetemen, ahol is fizikát és üzletet tanult, és ekkor már három fókuszterületet is kijelölt magának a jövőre nézve: az internetet, a tiszta energiát és a világűrt, azaz három „fontos problémát, amelyek meghatározzák az emberiség jövőjét”, ahogy fogalmazott.

1995-ben még beiratkozott a Stanfordra is, de az egyetemet két nap után otthagyta, hogy elindítsa első, online vállalkozását, a Zip2-t, amelyet később az Altavista több mint 300 millió dollár kápéért fel is vásárolt tőle. Ha ez nem lett volna elég, 1999-ben megalapította a PayPal elődjét, az X.com-ot, hogy a később PayPal néven futú online tranzakciós vállalkozást 1,5 milliárd dollárnyi részvény fejében aztán az eBay-hez passzolja 2002-ben, aminek kicsit kevesebb, mint nyolcadát Musk tette zsebre.

Miután Musk már két sikeres vállakozáson volt túl, és bebetonozta a helyét a szupergazdagok között, nekikezdhetett csöppet sem szerény technovíziói megvalósításához. Szerepet vállalt két technofilantróp vállalkozás, az elektromos autókat gyártó Tesla Motors és a napenergiával foglalkozó SolarCity megalapításában és vezetésében. 2002-ben pedig létrehozta Space Exploration Technologies (röviden SpaceX) nevű cégét, amelynek célja nem kisebb, mint hogy a kereskedelmi űrhajózás úttörője legyen. A cég és Musk hisz abban, hogy a magánűrhajózás és az űrturizmus pénzügyi lehetőségei olyan motorjai lehetnek az űrtechnológia fejlődésének, amelyek hamarosan (pár évtizeden belül) a földi halandók számára is lehetővé teszik az űrbejutást. Ha pedig a Dragon és Falcon rakéták tesztjei sikerrel járnak, és hamarosan emberek is utaznak velük az ISS-re, akkor mi is bízhatunk ebben.

Elon Musk egyike azon feltaláló-vállalkozóknak, akiket a közvélemény és a sajtó technofilantrópoknak nevez. Ezek azok az emberek, akik üzleti sikereiken keresztül igyekeznek hozzájárulni a technológia fejlődéséhez és az emberiség legkínzóbb problémáinak leküzdéséhez. Ebben a rovatban szerencsére még jó pár olyan ember megjelenik majd, aki Muskhoz hasonlóan képesek csöppet sem kisszerű vízióik szolgálatába állítani a befektetők pénzét és saját vagyonukat, és ha rajtuk múlik, bízhatunk abban, hogy a fejlődés motorja sosem áll meg. Tájékoztatásul: Elon Musk vagyona jelenleg 328 millió dollárra rúg.

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás űrturizmus technofilantrópok elon musk


A bejegyzés trackback címe:

https://techsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr264506530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása